Stress gjør deg syk og svekker din mentale helse

02.05.2024

Mange har en travel hverdag og blir dratt mellom jobb og fritid; blir overarbeidet, er i tidsklemma, fysisk sliten, full av bekymringer og mentalt utslitt.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) sine undersøkelser er den gjennomsnittlige fornøydheten i den norske befolkningen relativ stabil, men i de siste 10 årene har stress og bekymring økt – de unge har fått det verre, mens de over 60 har fått det bedre.

Stress er en normal, nødvendig reaksjon som øker våkenhet og beredskap når vi tolker en situasjon som krevende. Slike stressende situasjoner kan for eksempel være å flykte fra en truende situasjon eller å opptre foran en forsamling. Stress er kroppens måte å mobilisere energi for at vi skal kunne handle, håndtere og komme tilbake i balanse. (Kilde. Det store norske leksikon)

Mye stress er usunt.

Koker hjernen din? Har du tankemylder når du skal sove? Mister du fokus på jobb? Husker du plutselig dårligere?

Dette er noen kjennetegn på mye stress og en energisk hjerne, noe som kan gjøre deg syk og svekke din mentale helse.

Forskning viser at store depresjoner og svært mye stress kan føre til at den fremste delen av pannelappen krymper, fordi nerveceller dør. I og med at det er den delen av hjernen som har ansvaret for komplekse oppgaver som hukommelse og planlegging av handlinger, kan en redusert pannelapp bidra til at både følelser og kognitive evner blir svekket.

Nerveceller kan sammenlignes med trær med forgreninger rundt omkring i hjernen, som dør eller svekkes når de ikke får riktig næring. Store depresjoner og svært mye stress reduserer næring til hjernen.

Du trenger ikke å forandre livet ditt for å få en mer stressfri hverdag. For selv om hjernen er komplisert, er den også lettlurt. Med riktig kunnskap kan du skape endring ved å få kroppen din til å «omprogrammere» ditt eget nervesystem. Forskning og erfaring viser at avspenning gjennom mental trening er en av de mest effektive metodene for dette formål.

Alt du gjør, styres av elektriske og kjemiske signaler gjennom ditt nervesystem. Det går signaler fra hjernen til hver eneste celle i kroppen, og det går signaler tilbake fra hver eneste celle til hjernen din. Denne informasjonen analyseres av hjernen gjennom hele døgnet; også når du sover. Stressreaksjoner utløses etter analyse av alt dine sanser plukker opp, dine bevegelser og dine tanker og følelser.

Ved en stressreaksjon «omdirigerer» hjernen energi fra de indre organene til dine muskler, slik at du kan flykte fra eller slåss med det hjernen din oppfatter som trussel. Denne reaksjonen gir høyt blodtrykk, hurtigere puls og påvirker fordøyelse og immunforsvaret. Noen slike reaksjoner gjennom uka er sunt, men mange slike reaksjoner hver dag og over tid er helseskadelig; spesielt hvis du ikke klarer å roe kraftig ned mellom stressreaksjonene.

Resultatet av mye stress over tid kan gi dårligere fordøyelse, svekket immunforsvar, hjerte- og karsykdommer, svekket hukommelse og dårligere søvn.

Det motsatte av en stressreaksjon er avspenning. Det er i avspennings-modus kroppen bruker energiressursene på å fordøye maten, holde immunforsvaret i toppform, bygge opp nye celler og reparere skader. Ved hjelp av metoden mental trening, kan du trene deg opp til lett å komme i avspenningsmodus, når du kjenner du blir stresset.

Du trenger avspenning (restitusjon) før du kan mobilisere energi og komme opp på toppen igjen.

Mental trening er en av de mest effektive metodene for å forebygge og redusere stress.

Mental trening

Ved jevnlig bruk av mental trening, vil du generelt oppleve å være mindre stresset. Samtidig trener du opp kroppen til lett å komme i avspenningsmodus, når du opplever stress.

Toppidrettsutøvere er flinke til det. De skjønner nødvendigheten av restitusjon for å kunne prestere på topp, unngå overtrening og kollaps.

Mental trening er en del av det idrettspsykologiske fagfeltet og har til hensikt å utvikle psykologiske/mentale ferdigheter, slik at du best mulig kan utnytte dine iboende ressurser. Motivasjon, målarbeid, selvtillit, hukommelse, konsentrasjon, stressmestring og visualisering er eksempler på mentale ferdigheter.

Den norske modellen for mental trening, utviklet ved Olympiatoppen:

Ved bruk av de mentale basisteknikkene (målsetting, avspenning, visualisering og indre dialog) utvikler du mentale ferdigheter (selvtillit, spenningsregulering, motivasjon, konsentrasjon og mestre stress) som gjør at du når dine mål

Forskning viser at mental trening over tid forandrer hjernen, reduserer stress, gir bedre søvn, styrker hukommelsen, forebygger demens, reduserer hodepine og styrker sosiale evner, slik at du kan få en våken og klar hjerne.

Metoden anbefales av hjerneforskere.

Hvis du ønsker å få maksimalt utbytte av mental trening, er det viktig å lære metoden godt og forstå hva som ligger i begrepet trening. Det betyr at du må arbeide/trene målrettet, regelmessig og systematisk over tid for å få resultater. Fungerer ikke mental trening vil ofte forklaringen ligge her.

Vil du lære mental trening?

Vårt mentale treningsprogram «Trening for energiske hjerner» er et nanokurs på nett, kombinert med veiledning og webinarer.

Kurset gir deg øvelser, treningsvideoer og kunnskap om mental trening og stressmestring, slik at du kan håndtere travle dager, sove bedre, nå dine mål og få en rolig og klar hjerne.

Treningsprogrammet er utviklet med basis i den norske modellen for mental trening ved Olympiatoppen, forskning og mangeårig erfaring med bruk av ulike verktøy innen mental trening.

Nytt kurs starter 03.09.2024. Du får 25% rabatt

Mer informasjon og påmelding