4 strategier for å motivere deg selv til økt arbeidsglede

11.06.2023

Bloggen er et utdrag av et innlegg Ayelet Fishbach hadde i tidsskriftet Harvard Business Review. 

Ayelet Fishbach er professor i atferdsvitenskap og markedsføring ved University of Chicago, Booth School of Business. Hennes banebrytende forskning på menneskelig motivasjon gjennom 20 år, har vunnet flere priser.

Å motivere seg selv er vanskelig, men en av de viktigste tingene som skiller høyt presterende personer fra alle andre. Så hvordan kan du fortsette å presse deg videre, selv når du ikke har lyst? 

I sin forskning har Fishbach identifisert noen enkle taktikker.

Lag deg en målsetning når du skal løse en oppgave

Forskning dokumenterer hvor viktig det er å ha en målsetning når du skal du skal løse en oppgave. Hvis du har et mål er det større sjanse for at du styrker ditt fokus mot å nå det.

Studier har for eksempel vist at når selgere har mål, lukker de flere avtaler, og at når enkeltpersoner forplikter seg til daglig trening, er det mer sannsynlig at de øker kondisjonsnivået. Abstrakte ambisjoner – som å «gjøre ditt beste» – er vanligvis mye mindre effektive enn noe konkret, for eksempel å få inn 10 nye kunder i måneden eller gå 10 000 skritt om dagen.

Alle mål du setter deg selv eller som du forplikter deg selv til å følge, bør være spesifikke og utløse en indre motivasjon snarere enn en ytre.

I jobbsammenheng blir mange i jobben for pengene, og føler seg som «lønnsslaver». I slike situasjoner gjør de vanligvis det minimum som kreves for å nå målet. Ytre motivasjon alene vil neppe hjelpe oss til å virkelig utmerke oss.

Finn effektive belønninger

Fishbachs forskning viser at mange mennesker ikke trives så godt på jobb, og at de er kritiske overfor sine kolleger og ledere. Det er ikke like lett å få drømmejobben eller drømmeoppgavene. Trikset er å fokusere på den delen av din jobb som du syns er morsom.

Du kan love deg selv en ferie eller kjøpe deg en gave for å fullføre et prosjekt, men vær forsiktig med hva du belønner deg for. En feil er å belønne deg selv for antall fullførte oppgaver eller for hastighet, når du faktisk bryr deg om kvaliteten på ytelsen, det kan gå ut over kvaliteten.

Sett deg delmål

Når folk jobber mot et mål, har de vanligvis sterk motivasjon i begynnelsen, og før de kommer halvveis er den dalende, og sannsynligheten er stor for at de stopper der.

Noen mål eller drømmer kan virke uovervinnelige, da viser forskningen at det kan være en ide å lage seg delmål underveis. Noe som kan styrke din motivasjon.

Et annet triks for å øke motivasjonen er å fokusere på det du allerede har gjort; for eksempel gjennomførte delmål.

Benytt deg av dine rollemodeller

Mennesker er sosiale skapninger. Vi ser oss hele tiden rundt for å se hva andre gjør, og deres handlinger påvirker våre egne.

Å lytte til hva dine rollemodeller sier om sine mål, kan hjelpe deg med å finne inspirasjon. Du kan lytte til dem i møte med dem, eller finne inspirasjon gjennom litteratur.

Interessant nok kan det å gi råd i stedet for å spørre om det, være en enda mer effektiv måte å overvinne motivasjonsmangel på, fordi det øker selvtilliten og dermed ansporer til handling.

Det viktigste bidraget til motivasjon er å utnytte kraften i deg selv (din indre motivasjon). Selvmotivasjon er avgjørende for din suksess, men kan være vanskelig å utføre.

Du kan hvis du vil 😊

Ved å gjennomføre kurset "Trening for energiske hjerner", vil du....

  • lære deg  å lage SMARTE mål som er motiverende, slik at du kan sette deg realistiske mål, gjennomføre dem og lykkes bedre som person
  • lære deg teknikker som kan gi deg ro, bedre søvn og en våken og klar hjerne