8 essensielle egenskaper hos vellykkede ledere

01.06.2024

Å bli en god leder er en reise med kontinuerlig læring og vekst. Det er en prosess - en som trives med å omfavne utfordringer, søke tilbakemelding, fremme forbindelser og dyrke forståelse. I denne artikkelen skisserer forfatteren de åtte viktigste lederegenskapene, ifølge Harvard Business School-professor Linda Hill, en av verdens beste eksperter på lederskap. Stjerneledere er ikke født med overmenneskelige evner, forklarer Linda. Snarere har de en tendens til med vilje å ha satt seg selv i situasjoner der de må lære, tilpasse seg og vokse - en smeltedigel for å utvikle utholdenhet og mot til å motivere og veilede andre.

Har du det som trengs for å være en god leder?

Det hjelper hvis du utmerker deg i å kommunisere. Og selvfølgelig må du være flink til å planlegge, løse problemer og delegere. Du må også være i stand til å navigere i alle utfordringer som dukker opp.

Utover disse ferdighetene er imidlertid egenskapene som skiller store ledere mer unnvikende og kan til tider fremstå som utenomjordiske. Eksepsjonelle ledere har en viss X-faktor som får det til å virke som om de iboende vet hva de skal gjøre.

Men ifølge Harvard Business School-professor Linda Hill, en av verdens beste eksperter på lederskap, er ikke stjerneledere født med overmenneskelige evner. Snarere har de en tendens til med vilje å ha satt seg selv i situasjoner der de må lære, tilpasse seg og vokse - en smeltedigel for å utvikle utholdenhet og mot til å motivere og veilede andre.

«Lederskap er en prosess for selvutvikling, sier hun. «Ingen kan lære deg hvordan du leder; du må være villig og i stand til å lære å lede. For det meste lærer vi av våre erfaringer og møter motgang. Å gå utenfor områdene der vi føler oss trygge – er en sterk lærer.»

Les også: Slik lykkes du bedre som leder   


Her er det Hill sier er de åtte viktigste egenskapene for vellykket lederskap – sammen med ideer om hvordan de kan dyrkes.

1. Autentisitet

Å være ekte og tro mot den du er er grunnleggende for suksess i enhver rolle. Hill sier at som leder må du legemliggjøre ditt beste jeg – versjonen som ikke bare er svært effektiv, men også i stand til å motivere og inspirere de rundt deg. «Din kompetanse er ikke nok; folk må stole på karakteren din og få kontakt med deg, ellers vil de ikke være villige til å ta risiko med deg, sier hun. Denne forståelsen er dypt knyttet til din evne til å være selvbevisst: "Du må finne ut hvordan du kan skape forutsetninger for din suksess, og ikke anta at andre vil gjøre det for deg."

Hvordan vise deg som ditt beste jeg. Å forstå hvordan folk oppfatter deg er avgjørende for vekst. Men å be om og motta tilbakemeldinger kan være komplisert og emosjonelt, sier Hill. Hun anbefaler å søke tilbakemelding på et tidspunkt hvor du kan holde åpent, uten å bli defensiv.

Begynn med å be om tilbakemelding fra jevnaldrende i situasjoner med lavt trykk, og jobb deg opp til scenarier med høyere innsats. Si noe sånt som: "Jeg prøver å forstå påvirkningen min og hva slags opplevelser jeg skaper for de som jobber med meg. Kan du gi meg en følelse av hva jeg bør fortsette å gjøre, begynne å gjøre og slutte å gjøre?» Til slutt, ikke dvel ved det negative og tingene du trenger å fikse. I stedet anbefaler Hill at du "fokuserer på det positive."

2. Nysgjerrighet

Hill sier at nysgjerrighet er en tankegang: "Det handler om å se rundt hjørnet, utforske ukjente territorier og prøve å forstå mulighetenes kunst." Gode ledere har et «utenfra-inn»-perspektiv på sine organisasjoner og team, legger hun til. Dette betyr at de har en evne til å se på situasjoner og problemstillinger fra synspunktet til eksterne interessenter, som kunder eller konkurrenter. Dette hjelper dem å ta mer veloverveide beslutninger fordi de vurderer den bredere konteksten, utover bare intern organisasjonsdynamikk.

Hvordan pleie nysgjerrigheten din. Barn er født nysgjerrige, naturlig tilbøyelige til å være nysgjerrige og utforske omgivelsene sine, bemerker Hill, så ta signalet fra dem. Vær åpen for nye opplevelser og mennesker utenfor din umiddelbare arbeidsplass, funksjon og bransje. Ikke vær redd for å stille grunnleggende eller naive spørsmål. Reflekter over dine personlige lidenskaper og interesser - de er ofte utmerkede kilder til nysgjerrighet. Tenk ekspansivt og ambisiøst. "Du må alltid spørre: Hva kan vi gjøre?" .

3. Analytisk dyktighet

Ledelse krever evnen til å bryte ned komplekse problemer, identifisere de grunnleggende årsakene deres og komme opp med nye løsninger, ifølge Hill. Å stole på magefølelsen din vil ikke være nok. I stedet må du utvikle dine analytiske ferdigheter ved å fokusere på årsak-virkning-forhold og være oppmerksom på mønstre og trender.

Å ta fornuftige beslutninger avhenger av din evne til å utnytte erfaringen din sammen med en blanding av analyser, ekspertise og etisk skjønn, sier Hill. Selv om det å være dyktig til å samle inn data er avgjørende for ledere, "handler det ikke om å være datadrevet, det handler om å være datainformert."

Hvordan utvikle en analytisk tankegang. Husk at data ikke faller fra himmelen - de er skapt av mennesker, sier Hill. Og data er bare en annen kilde til informasjon. Som leder må du dykke ned i kompleksiteten av datainnsamling, forstå implikasjonene og være på utkikk etter potensielle skjevheter. . "Din rolle som leder er å dekode historiene som er skjult i dataene og finne ut hva dataene forteller deg," sier hun.

4. Tilpasningsevne

Verden endrer seg raskere enn før, delvis på grunn av ny teknologi og kunstig intelligens, ifølge Hill. Som et resultat "utvikler interessentenes forventninger raskere og du som leder må kunne tilpasse deg disse stadig skiftende kravene, sier hun.

Tilpasningsevne fremmer en smidig teamkultur, legger hun til. Den lar deg raskt reagere på ulike dynamikker, svinge når det er nødvendig, og omfavne nye muligheter og utfordringer.

Hvordan styrke tilpasningsevnen din. Du lærer ved å gjøre det du trenger å ta på deg av oppdrag og oppsøke erfaringer som krever fleksibilitet, sier Hill. Våg deg utenfor komfortsonen din. Hvis bakgrunnen din er innen finans, bør du vurdere å samarbeide med markedsføringsteam. Utforsk muligheter for å gjøre en utenlandsk utsendelse eller utplassering. Press deg selv til å jobbe i nye miljøer med forskjellige typer mennesker. "Å strekke deg på disse måtene vil også utvide din personlige vekst og utvikling," sier hun.

5. Kreativitet

Enhver idé som er ny og nyttig for organisasjonen er kreativitet, sier Hill. "Noen av disse ideene er inkrementelle og andre er gjennombrudd." De mest innovative ideene dukker ofte opp fra det hun kaller, det "tilstøtende mulige", eller spekteret av muligheter umiddelbart innen rekkevidde. Tankemangfold er drivkraften bak ekte innovasjon, ettersom hver og en av oss bringer vårt eget unike perspektiv og "snitt av geni" til bordet, legger hun til.

Hvordan dyrke kreativiteten din. Din rolle som leder er ikke nødvendigvis å komme opp med alle de gode ideene på egen hånd, men snarere å etablere et miljø som nærer kreativitet i andre og gjenkjenner sammenhengen i deres tenkning, sier Hill. Når ulike synspunkter gnir seg mot hverandre, er kreativiteten blomstrende.

Så, oppmuntre og fremme ulike perspektiver på teamet ditt og omfavn konseptet om å lære fra fiasko.

6. Komfort med tvetydighet

Å håndtere tvetydighet handler om å holde motstridende ideer i hodet og håndtere konkurrerende prioriteringer som føles like viktige, sier Hill. Mange faller i fellen av lineær tenkning, og tror at X forårsaker Y, og som et resultat kan de overse samspillet mellom ulike dynamikker, legger hun til. For å være en effektiv leder, må du dyrke en systemtankegang, "som hjelper deg å forstå hvordan ting henger sammen og lar deg kjempe med motstridende ideer i møte med usikkerhet." Men til tider, sier hun, kan du fortsatt føle deg som om du «navigerer gjennom en tåke».

Hvordan bli mer komfortabel med tvetydighet. Å omfavne tvetydighet krever at du fordyper deg i kompleksiteten i ulike situasjoner, sier Hill. Spør mange "hva hvis" og "så hva", og undersøk saker fra forskjellige perspektiver. "Jo sterkere følelsen av sikkerhet er, desto klarere er indikasjonen på at en ny tilnærming er nødvendig," sier hun. Det er også en god idé å etablere en praksis for å rense tankene dine. Utvikle vaner gjennom mindfulness meditasjon eller yoga eller andre midler som lar deg ikke bare handle, men reflektere.

Les også: Stress gjør deg syk og svekker din mentale helse

7. Spenst

Å lade fremover med urokkelig visjon kan skape problemer i dagens dynamiske og konkurransedyktige forretningsmiljø, sier Hill. Vellykkede ledere anerkjenner situasjoners flytende natur og streber etter å forstå den kulturelle konteksten de opererer innenfor. Det viktigste er at de viser motstandskraften til å kalibrere seg på nytt hvis de beveger seg ut av kurs. "Du må vite hvordan du kan omgruppere og få innspill fra andre ved å spørre: 'Finnes det en annen vei?'" sier hun.

Hvordan bygge din motstandskraft. Å ta på seg et oppdrag uten en klar definisjon av suksess er foruroligende, men ifølge Hill er det nettopp utfordringen du trenger for å dyrke motstandskraft. "Gå inn i områder der oddsen kan være litt mot deg," sier hun. "Dette er jobber der du ikke har mye formell autoritet over andre, det er vanskelig å måle effekten din, og du vet ikke om du kommer til å være effektiv," sier hun. Hun anbefaler at du melder deg frivillig for roller som dette, spesielt tidlig i karrieren din, når innsatsen er lavere.

8. Empati

Å forstå og koble til andre på et følelsesmessig nivå er en nøkkelegenskap for sterkt lederskap, ifølge Hill. Ledere må fremme relasjoner, bygge tillit og aktivt engasjere seg med teammedlemmene sine. "Du må være i stand til å tre inn i skoene til teammedlemmene dine, forstå hva som betyr noe for dem, hva deres prioriteringer er, og identifisere felles grunnlag," sier Hill. Å utvikle din emosjonelle intelligens gir deg en dypere forståelse av de komplekse utfordringene andre arbeider gjennom, og hjelper deg å fremme et mer støttende og nærende miljø.

Hvordan utvikle større empati. Forskning viser vår tendens til å trekke til andre som er som oss, noe som betyr at det er viktig for deg som leder å bevisst oppsøke folk utenfor dine vanlige sirkler, forklarer Hill. "Gjør et poeng av å samhandle med mennesker fra forskjellige bakgrunner, slik at du kan lære mer om deres perspektiver," sier hun. Still spørsmål om deres arbeidspreferanser, presset de er under, og deres styrker og svakheter. Målet ditt er å bygge forståelse og forbindelse, noe som vil skape forutsetninger for gjensidig suksess. Husk, sier hun, hvis noen ser deg som ulogisk, er det sannsynlig at du ikke forstår hva som betyr mest for den personen.


Ifølge Hill er det å bli en god leder en reise med kontinuerlig læring og vekst. Det er en prosess - en som trives med å omfavne utfordringer, søke tilbakemelding, fremme forbindelser og dyrke forståelse. "Målet ditt er å utvikle tankesett, atferd og relasjoner som lar deg ta utfordringer og muligheter og gjøre ekstraordinære ting," sier hun.

Les også: Den beste form for ledelse